Jaarverslag 2020 Stichting Grond van Bestaan
In het eerste half jaar zijn we bezig geweest met het formuleren en visualiseren van:
1) governance
2) community land trust processen
Via deze link vindt u de actuele statuten van Stichting Grond van Bestaan.
Er is in januari een tender aanvraag met diverse partijen ingediend bij het ministerie van Landbouw voor commons innovatie in het huidige pachtsysteem.
Hier vindt u meer informatie.
Verder zijn we in samenwerking met Creatives for Climates https://www.creativesforclimate.net gestart voor de ontwikkeling van nieuw logo, huisstijl en overkoepelend verhaal wat de commons gedachte helder moet gaan maken aan een breed publiek.
Bestuur en raad van advies leden benaderd en gevraagd. Via deze link meer informatie hierover
Jaarverslag 2019 Stichting Upavana
Agro-ecology: Op de Spreng in Loenen zijn we een experiment met oud Nederlandse voedselrassen gestart en een voedselbos ontwerp is in ontwikkeling.
Natuur: Er is onderzoek gedaan naar de flora en fauna op de Spreng en haar omgeving. Dit is uitgevoerd door een student van de Hogeschool Den Haag.
Commons: doelstelling hier meer mensen te betrekken uit de omgeving.
Voor meer informatie:
Jaarverslag 2018 Stichting Upavana
Stukken land (100 door heel Nederland ) zijn op het upavana.org platform beschikbaar gemaakt door gebruikers.
De ontwikkeling van achtergrondinformatie (omgevingsvariabelen, kadaster gegevens en gemeenschapsdata) is een punt van aandacht en verbetering.
Daarnaast is governance/regelgeving rondom natuur en land vaak complex en heeft verdere uitwerking nodig.
Een project wat er succesvol uit is voortgekomen is het Geesterambacht project https://www.degroeneoase.eu/
Voor meer informatie:
Jaarverslag 2017 Stichting Upavana
Stichting Upavana is in 2017 bezig geweest met platform en de voorbeeld tuin in Loenen . Het vinden van geschikte stukken grond voor het platform bleek een stuk lastiger dan gedacht. Er was in 2016 flink geinvesteerd in het platform ( 8.155 Euro) en klantenlijst (3.750 Euro) , maar hier is helaas weinig uitgekomen, ondanks de vele inspanningen van het bestuur via telefoontjes, emailer campagnes en afspraken bij gemeentes, provincies en andere instellingen met grond in eigendom.
We zijn bij IJburg strand (Blijburg) bezig geweest om te kijken een educatieve recreatietuin gebaseerd op Jeugdland concept.
Na uitgebreid zoeken binnen ons wensenpakket zijn we op een prachtig stuk grond van 1,3 hectare bij De Laak aangekomen. Dit is aangekocht door Vincent Bogaart en in beheer gegeven aan de Stichting Upavana. Roos Kuipers had zich opgeworpen als beheerder, en is wekelijks 2 dagen op de tuin geweest om in te zaaien, onderhoud te plegen en te oogsten met hulp van een groep vrijwilligers. Stichting Upavana heeft de kosten van het zaaigoed, apparaten, reparaties, lunch en reiskosten Roos op zich genomen. Alle vele uren van Roos waren op vrijwillige basis. Daarnaast zijn er vele materialen ook op donatie basis gekomen. Totale kosten waren 1.773 Euro.
Voor meer informatie:
Jaarverslag 2016 Stichting Upavana
De volgende investeringen zijn in dit jaar gedaan door stichting Upavana:
8.155 Euro
(Ontwikkeling en operationeel krijgen van het platform www.upavana.org vastleggen domeinnaam, patent aanvragen en vastleggen van het concept)
3.750 Euro
(In een lijst van eigenaren van diverse kavels in Nederland)
Het resultaat is tot nu toe nog niet naar verwachting.
Er zijn diverse inspanningen geweest door het bestuur door middel van telefoontjes, email campagnes en afspraken bij gemeentes, provincies en andere instellingen met grond in eigendom.
Er is nog niet gestart door middel van promotie initiatiefnemers te trekken voor de stukken grond. Dit lijkt pas zin te hebben als we een goed gevuld platform hebben.