Het Bestuur
Natasha Hulst
Werkt al ruim 20 jaar aan initiatieven voor ecologische en sociale duurzaamheid onder andere bij European Center for Nature Conservation, Stichting DOEN, Drawdown Europe en The Biomimicry Institute. Sinds 2019 werkt ze als programme director bij de Schumacher Center for New Economics. Daarmee brengt Natasha o.a Amerikaanse expertise over CLT’s mee en werkt aan het versterken van de Commons beweging in Nederland en Europa. Met Schumacher collega David Bollier werkt ze aan een publicatie over Commons-Based finance.
Natasha is ook een van de initiatiefnemers van het burgerinitiatief Voedselpark Amsterdam waar ze zich inzet voor het behoud van landbouwgrond en de creatie van een grootschalig stedelijk agro-ecologisch voedselpark als proeftuin voor ecologische oplossingen.
Evert van Harn
Rentmeester NVR en Register-Taxateur NRVT. Is 34 jaar werkzaam geweest bij drinkwaterbedrijf Vitens in verschillende functies van beheer tot en met beleidsmatig. Met name rond vastgoed, terreinbeheer, ecologie en milieuvraagstukken. Begin 2018 is Evert met zijn eigen bedrijf Natuurlijk Vastgoed gestart. Op dit moment houdt hij zich vooral bezig met het zoeken naar nieuwe vormen van grondeigendom en beheer naast zijn reguliere rentmeester- en taxatie werkzaamheden. Evert zit in het bestuur van de stichting Grond van Bestaan en is betrokken bij de beweging Community Land Trust in Nederland. Daarnaast vanuit Economy Transformers met de aangesloten praktijkgroep Eigentijds Eigendom Grond en de ontwikkeling van drievoudig eigenaarschap. Dit zijn prachtige nieuwe ontwikkelingen waar hij energie van krijgt.
Daan Bendel
Organisatie/bedrijfseconoom en agro-ecoloog. Zet zich sinds 10 jaar in voor heilzaam en eerlijk gebruik van grond in Nederland. Hij is actief als projectmanager voor diverse gemeenschappen en organisaties waar grondeigendom en gebruik van grond op innovatieve en regeneratieve wijze wordt ingevuld. Naast de ontwikkeling van diverse holistische natuurlijke landbouw start-up’s is hij werkzaam in het onderwijs als hogeschool docent in de domeinen bedrijfseconomie, recht, AI, CSRD, sociaal en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Daarnaast is hij betrokken bij diverse (internationale) kunstprojecten over o.a. betekenis & keerzijde van geld en technologie in de huidige maatschappij.
Raad van Toezicht
Ted van den Bergh
Na 33 jaar Triodos Bank/Triodos Foundation gepensioneerd. Met nog steeds dezelfde passie voor sociale vraagstukken, landbouw-inclusieve-natuur, eerlijk omgaan met geld en eigendom. In een nieuwe rol als voorzitter van Stichting Grond van Bestaan betekent dat werken aan concrete praktijksituaties waarin deze thema's een rol spelen. En dat vanuit een breed gedeelde maar professioneel opgezette bestuurlijke verantwoordelijkheid. De wereld voor onze kinderen vraagt om het creatief verduurzamen van de wereld van onze ouders.
Klarien Klingen
Freelance boerin. Ze runt haar eigen zelfoogsttuin de Groentehof. Ze is breed opgeleid: Universiteit Wageningen en Warmonderhof Dronten, is betrokken bij Bodem Anders, Down2Earth, Toekomstboeren, Future Farmers Movement, Jaar van de Bodem, BD-jong en de Federatie van Nederlandse boerenorganisaties.
Marcel Heskes
Geld is al 25 jaar een rode draad in het leven van Marcel. Hij maakte de reis van bedrijfskundige en succesvol ondernemer op de Zuidas, naar sociaal ondernemer en drijvende kracht achter het vrijmaken van grond, arbeid en kapitaal in zijn eigen woongemeenschap. Marcel doorleeft een nieuwe verhouding tot geld die de economie kan vrijmaken.
Marcel is sociaal ondernemer en initiatiefnemer van transitiebureau Squarewise. Hij is inhoudelijk betrokken bij verschillende transities in de gebouwde omgeving en de landbouw. Daarnaast heeft hij Squarewise door de transitie geleid naar een zelfsturende, steward owned organisatie. Hij is nu in loondienst bij het bedrijf dat hij heeft opgericht.
25 jaar geleden startte hij zijn gedachtengoed bij Twynstra Gudde op het gebied van kennis - en innovatiemanagement. Kennis werd gesteld als vierde productiefactor; de enige die vermenigvuldigde als je het deelt. Inmiddels weet hij dat alle productiefactoren vermenigvuldigen als je ze deelt en zet hij zich daar dagelijks voor in.
Inspiratie-cirkel
Herman Wijffels
Nederlandse econoom. Tijdens zijn loopbaan bekleedde hij diverse vooraanstaande functies waaronder voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Daarnaast legde hij als informateur de basis voor het Kabinet Balkenende IV. Daarnaast was hij co-voorzitter van Worldconnectors, voorzitter en mede-oprichter van Sustainable Finance Lab en was hij tot 2016 als hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering verbonden aan het Utrecht Sustainability Institute (USI) van de Universiteit Utrecht.
Susan Witt
Uitvoerend directeur van het Schumacher Center for a New Economics, die ze samen met Robert Swann in 1980 oprichtte. Ze stuurt de ontwikkeling aan van de hoog aangeschreven publicaties, bibliotheek, seminars en andere educatieve programma's van het Schumacher Center, die als een baanbrekende stem voor de nieuwe economie gevormd worden door sociale en ecologische principes. Ze is nauw betrokken bij de geschiedenis en theorie van een nieuwe economie en de implicaties ervan voor de transformatie van onze relatie met land, arbeid en kapitaal. Ze heeft tegelijkertijd gewerkt om de theorie in praktijk te brengen in haar thuisgebied, de Berkshires. In 1980 richtte ze de Community Land Trust op in the Southern Berkshires (CLTSB) en is ze verantwoordelijk voor veel van de innovatieve
Sjoerd Wartena
Oprichter van Terre de Liens. Terre de Liens is een maatschappelijke organisatie die toegang tot land bevordert en de toegang tot landbouwgrond voor biologische boeren en boeren in Frankrijk vergemakkelijkt.
Jesper Feenstra
Geschoold aan de Universiteit van Amsterdam als organisatiepsycholoog en bedrijfskundige. Vanaf 2014 is hij werkzaam op het snijvlak van natuur en duurzaamheid. Hij houdt zich bezig met de aanleg van natuurlijke tuinen en voedselbossen in zowel binnen- als buitenland, ook is actief met het terugbrengen van natuur en het waarderen daarvan in bedrijfscontext. Hij is betrokken bij het Springtij Forum (2015-2020), MVO Nederland (2015-heden), Hemelse Natuur (2015/16-heden), De Gezonde Stad en Rooftop Revolution (2017-2018), en meest recent werkt hij aan een biodiversiteit herstelplan voor Waternet in samenwerking met Copper8. Vanaf 2014 ben ik werkzaam op het snijvlak van natuur en duurzaamheid. Dit omdat het mijn missie is om de wijsheden en processen van de natuur door te vertalen en verbinden met mens, maatschappij en economie. Door te verbinden, zaken meer een geheel te maken – oftewel helen – is daarom wat mij drijft. Om die reden werk ik naast het aanleggen natuurlijke tuinen en voedselbossen in zowel binnen- als buitenland, ook actief aan het terugbrengen van natuur en het waarderen daarvan in bedrijfscontext.
Henry Mentink
Initiatiefnemer Veerhuis, ondernemer nieuwe economie. Brengt praktijkervaring mee om land vrij te maken met het schenken van de Veerhuis grond aan Stichting Grond van Bestaan.
Damaris Matthijsen
Initiatiefnemer Economy Transformers. Geregistreerd onafhankelijk bedrijfsadviseur voor de agrarische sector (VAB registratie) en als zodanig begeleider van projecten die bezig zijn met nieuwe grondeigendom verhoudingen. Brengt kennis en ervaring over eigentijdse eigendomsconstructies mee. O.a. initiatiefnemer en begeleider van de Werkgroep Eigentijds Eigendom van Grond, zie publicatie Grond op een Weegschaal (2018/2020). Docent cursus Eigentijds Eigendom van grond, arbeid en kapitaal en procesbegeleider van de driejarige praktijkgroep drievoudig eigenaarschap samen met Jac Hielema van Economy Transformers en Evert van Harn van Grond van Bestaan.
In oktober 2022 komt haar boek Vrij, Gelijk en Samenleven, wegwijzer naar een Mens- en Aardewaardige samenleving, uit.