Jaarverslag 2018 Stichting Upavana
Het idee is nu dat we www.upavana.org platform tijdelijk offline wordt gezet totdat we een partner(s) vinden die willen investeren in een verbeterd platform en eventueel zelf stukken grond zou willen inbrengen als start.
Aan het einde van het jaar is ook besloten te besparen op de jaarlijkse lopende IT kosten (649 Euro).
Wat betreft het platform spelen de volgende vraagstukken en uitdagingen.
De vraagstukken die naar boven komen aan de kant van de grondaanbieders vaak zijn financieel van aard.De verwachting bij de grondaanbieders is dat de stukken land worden omgezet in bouwgrond zodat men een goed rendement kan krijgen op de investering. Het platform zal hier een antwoord moeten gaan geven in de vorm van een verdienmodel wat voor de aanbieders van grond acceptabel is met de economische verwachtingen die de aanbieders van grond hebben.
Tenslotte lijkt het erop dat urgentie rondom biodiversiteit en het herstel ervan bij deze groep nog niet speelt of relevant lijkt te zijn.
Bij de gemeentes en provincies merken we daarnaast dat regelgeving rond bestemming en exploitatie een uitdaging blijkt te zijn. De wil bij de overheid om te ondernemen en samen te werken met burgers is zeer duidelijk aanwezig echter het lijkt daarin nog niet slagvaardig te kunnen en of te willen zijn.
Er spelen wellicht andere belangen of de kennis en wil om te kunnen executeren op dit vlak is nog niet toereikend
De overheid kiest er op dit moment vooral voor om prijsvragen uit te schrijven voor specifieke stukken grond.
Tot slot mist het platform de volgende kenmerken:
Bekendheid: (de site mist naamsbekendheid, de site is moeilijk te vinden (geen SEO of zoekmachine doorlink investeringen zijn tot op heden gedaan)
Er mist een goede algoritmisch koppelingen tussen aanbieder en initiatiefnemer. De verwachting is dat bepaalde “gaming” applicaties de gebruikersvriendelijk en het plezier om het platform te gebruiken naar grote waarschijnlijkheid zal stimuleren.
De stichting zal in 2018 met deze kennis en inzichten aan de slag gaan zodat we het platform kunnen verbeteren.
De bedoeling is dat er een white paper zal worden geschreven waarin dit duidelijk wordt. Hiervoor zoekt de stichting vrijwilligers en of geïnteresseerden die hieraan mee kunnen helpen en werken.
Dit zal de stichting beter in staat stellen donateurs, partners, bedrijven, organisaties, aanbieders van grond en agro-ecology initiatiefnemers over te halen en aan te trekken.